web analytics

De start

Het project kan op twee manieren worden gestart. Vanuit huis of in zijn geheel op school.

1. Thuis beginnen en verder gaan op school
Geef de kinderen in de week voor de eerste lesdag de opdracht een scheepje te maken. Stuur met de opdracht ook het filmpje met het verhaal mee. Om het lekker eenvoudig te houden kun je de link naar de opdrachtpagina aan de ouders sturen. Daarin staat alles wat ze moeten weten om met hun kind(eren) aan de slag te gaan:

https://www.devlootvanvaya.nl/lesbrief-aan-de-ouders/

Het scheepje knutselen de kinderen van een stukje karton, wat hout, riet, melkpak of iets anders. Maximaal ter grootte van een schoenendoos. Vraag de kinderen hun scheepje mee te nemen op de eerste dag dat ze weer op school zijn. Daar mogen ze hun kunstwerkje op een groot blauw doek of zeil in de aula neerzetten.
Aan de rand van het denkbeeldige water vormt een aantal gestapelde dozen de stad Samfelag.

De symboliek van deze variant is het grootst. De kinderen nemen iets van buiten de school mee naar binnen, net zoals de bemanningsleden in het verhaal.
Maar omdat de kinderen in de laatste week voor de eerste schooldag thuis aan het werk gaan kan het zijn dat niet alle kinderen het verhaal te horen hebben gekregen en aan de opdracht zijn toegekomen. Om die reden kun je ook voor de tweede variant kiezen.

2. Op school
Op de eerste dag dat de kinderen op school zijn wordt in elke groep het verhaal over De vloot van Vaya verteld of getoond op het digibord. De kinderen krijgen daarna de opdracht om met verschillende materialen een scheepje te bouwen (papier, karton, schoenendoos, eierdoos, sat├ęprikkers, touw, wc- en keukenrollen, hout, melkpak, plastic fles). Maximaal ter grootte van een schoenendoos.
Als het klaar is worden alle scheepjes verzameld op een groot blauw doek of zeil in de aula. Aan de rand van het denkbeeldige water vormt een aantal gestapelde dozen de stad Samfelag (evt. gemaakt door groep 8).

Bij deze tweede variant maken de kinderen op school een scheepje, dan weet je zeker dat alle kinderen het verhaal hebben gehoord en aan de opdracht toe zullen komen.

D.I.Y.: Een klassieker vouwen

Plaatsing van de scheepjes
De scheepjes kunnen willekeurig worden neergezet maar ook per groep in een mooie spiraal. Zo vormen alle kinderen met hun scheepjes de vloot van Vaya.

Optionele opstelling van de scheepjes per groep

Vind je dit een mooi project? Zegt het voort: